Az Orbán Viktor vezette politikai-gazdasági delegáció amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán utazott Indiába.
A miniszterelnök előadást tartott az indiai fővárosban, az ország külpolitikai intézetében Magyarország és Európa egy változó világban címmel.
A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció nem egy protokollvizitre érkezett a dél-ázsiai országba, hanem egy üzenet közvetítésére, amely így szól: Magyarország arra kéri Indiát, rajzolja térképére a közép-európai térséget - mondta a magyar kormányfő.
A kormányfő fogadtatásakor homlokára helyeztek egy  piros pöttyöt az úgynevezett "bindit". A bindi eredetileg a férjezett nők szimbóluma volt. A homlok közepén elhelyezett bindi azt jelezte, hogy a nő házasságban él és a férje is életben van.
A miniszterelnök hangsúlyozta, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Európa a kontinens egy jelentős, nagy lélekszámú és ígéretes kilátásokkal rendelkező területe, s Európa legnagyobb növekedési lehetősége is e régióban rejlik. Ráadásul Közép-Európa már túl van a válságon, sikeresen megújult.
Orbán Viktor megbeszélést folytatott Manmohan Szingh indiai kormányfővel, majd a két miniszterelnök jelenlétében a kormányok képviselői megállapodásokat írtak alá kutatás-fejlesztésről, egy kulturális munkatervről, gyógyászati és sport célú együttműködésről, valamint egy szándéknyilatkozatot a kétoldalú légügyi megállapodás módosításáról.
A miniszterelnök nyitotta meg péntek reggel a mumbai értéktőzsde (Bombay Stock Exchange, BSE) kereskedését.
A tőzsdenyitás hindu szertartás szerint egy lámpa meggyújtásával kezdődött, ami szimbolikája szerint „fényt és tudást hoz a sötétségbe". A jelen lévő vállalatok száma alapján a világ legnagyobb tőzsdéjén a kereskedés helyi idő szerint 9 óra 15 perckor kezdődött meg a hagyományos kongatással, amit ezúttal Orbán Viktor végzett el.
A kép háttere:

Hozzászólások
Küldd tovább
Leírás ki